הודו לה' כי טוב
 


ביום שחרור ירושלים, כ"ח אייר תשכ"ז, ישבנו באחד המקלטים שבשכונה והקשבנו, ילדים ומבוגרים, לנאמר ברדיו.
ההתרגשות הלכה וגברה משהתברר, שחיילינו האמיצים נמצאים כבר בתוך תוכי ירושלים העתיקה והם מתקרבים לכותל.
לא עבר זמן רב, כשלפתע נשמע קולו של מוטה גור: "הר הבית בידינו", ומיד לאחריו נשמע קול תקיעת השופר. לא יכולנו לחכות עוד לסימן ההרגעה המודיע על יציאה מהמקלטים. נסחפנו כמו רבים אחרים על גלי השמחה ורצנו, אני ואימי, הביתה לחפש את אבא, שנשאר בבית שקוע בספריו. ידענו עד כמה הוא מתרגש לדעת שירושלים העתיקה שוב בידינו. שנים רבות בילה בסמטאות העיר העתיקה בבית אביו, שהיה רבה האחרון של ירושלים העתיקה לפני מלחמת השחרור.
כשהגענו הביתה, מצאנו את אבא בחדרו כשהוא מתהלך בחצר בצעדים שהם ספק הליכה ספק ריקוד, מוחא כפיים, וקורא שוב ושוב בקולו הצלול: "הודו לה' כי טוב, כי לעולם חסדו".
התפלאנו מאוד לראות את אבא מביע את שמחתו בדרך סוערת ונרגשת כל כך שלא כמנהגו בדרך שקטה וחייכנית.
ואבא, כאילו לא רואה אותנו, ממשיך להקיף את החדר בצעדים המיוחדים, שר ומוחא כפיים: "הודו לה' כי טוב כי לעולם חסדו".
כעבור שעה קלה נרגעה סערת רוחו של אבא, והוא חזר לשבת במקומו, מוקף בספריו, ורק אז הבחין בנו, בי ובאימי, עומדות משתאות בפתח החדר.
למראה מבטנו התמה ביקש אבא שנבוא לשבת לידו, ומשהתיישבנו פתח אבא ודיבר.
"בגלות פולין בה גדלתי, לא ידענו סתם ימים של שמחה. היו אמנם חגים שמצווה לשמוח בהם, אך גם על ימים אלו הייתה נסוכה עצבות, כי היינו בגולה, ובית המקדש חרב. שלמים יותר היו ימי האבל והצום אותם קיימנו בכל נפשנו. והיו תעניות וימי צום שעליהם שמרנו מכל משמר, ובמיוחד אלה הקשורים בחורבן בית המקדש וארץ ישראל: י' בטבת, י"ז בתמוז, ט' באב.
כשהגענו לישראל השתנו הדברים. כאן למדנו מה זו שמחה טבעית ופשוטה הבאה מתוך אהבת חיים ושמחת חיים.
כאן גם נוספו לנו שני ימי חג: היום שבו עלינו ארצה, והיום שבו קמה מדינת ישראל. והנה, היום נוסף לנו חג שלישי", המשיך אבא כשעיניו הכחולות קורנות משמחה, "יום שחרור ירושלים והכותל המערבי. ועכשיו יש לי שלושה ימי שמחה וחג כנגד שלושת ימי התענית והצער. ולמי אני מודה על כך אם לא לקב"ה?" אבא סיים דבריו ופנה אלינו: "בואו, הצטרפו אלי, יקירי, לריקוד נוסף:"הודו לה' כי טוב כי לעולם חסדו".



עיבוד: נחמה כהן









חזור

 
www.moreshet.co.il
להארות והערות
Email:
cohnga@mail.biu.ac.il :דואר אלקטרוני

פקס: 5662720-02-972